Geveltuinen in het Zeeheldenkwartier

Geveltuinen brengen kleur en natuur in een overwegend 'stenen omgeving' en de buurt wordt er gezelliger van. Een gelichte stoeptegel met een stokroos of een zonnebloem kan al een geveltuin genoemd worden.

Als de stoep breed genoeg is, er moet 1.2 meter (ongeveer vier stoeptegels) loopruimte tot de rand van het trottoir overblijven voor voetgangers, kinderwagens, en rolstoelen, verwijder dan een rijtje tegels langs de gevel. Schep het zand voorzichtig weg tot ca. 40 cm diepte en vul het gat met tuingrond. Pas op voor leidingen en kabels! Als het tuintje breder wordt dan anderhalve stoeptegel (ca 45 cm) dient men in beginsel toestemming te vragen aan de gemeente. Door middel van bakstenen, stapelblokken of paaltjes kan er ook een verhoogde geveltuin aangelegd worden. Let bij de aanschaf van planten op de plaats waar ze het liefst staan. Sommige planten staan liever in de zon en anderen juist in de schaduw. Het is niet toegestaan bomen te planten.

Is de stoep te smal voor een geveltuin, gebruik dan plantenbakken, potten of hangbakken. Zo heeft u toch wat groen aan de gevel. Of verwijder één of twee tegels en plant een klimplant. Klimplanten nemen meestal niet veel plaats in, er moet echter wel genoeg muurruimte zijn om ze te kunnen leiden. En houd er rekening mee dat snelle groeiers zoals Bruidssluier, heel regelmatig gesnoeid moeten worden om de doorgang vrij te houden. Rozen vormen vooral bloemen aan horizontaal geleide takken, en de Vuurdoorn laat zich uitstekend snoeien zodat hij mooi vlak tegen de muur groeit en voorbijgangers geen takken met de venijnige scherpe stekels in hun gezicht krijgen. Clematissen heb je in heel veel kleuren en soorten, vroeg- en laatbloeiers, klein- of grootbloemig.

Onderhoud
De eigenaar is verantwoordelijk voor het onderhoud van de geveltuin en dient overhangende takken weg te snoeien, zodat ze voetgangers niet hinderen. Snoei heesters en klimplanten daarom regelmatig. Langs een gevel kan de grond erg droog blijven. Geef uw geveltuin daarom regelmatig water. Ook als het heeft geregend. Af en toe bemesten doet uw planten goed en het weghalen van dode bloemen bevordert de bloei. Ook de stoep voor uw geveltuin is bepalend voor het verzorgde uiterlijk van uw geveltuin. Het verwijderen van onkruid tussen de stenen, en het af en toe hanteren van de bezem laat uw geveltuin beter uitkomen. Een goed onderhouden geveltuin voorkomt klachten en ergernis van de buren. Crispijnstraat Tollensstraat Crispijnstraat Crispijnstraat Hugo de Grootstraat - juni Hugo de Grootstraat - augustus Jacob van de Doesstraat Hugo de Grootstraat  Heemskerckstraat Boomkranstuintje Barentszstraat Elandplein Van Diemenstraat


 Van Diemenstraat


Kaart
Zeeheldenkwartier