Jennyplantsoen

(1993) - Vernoemd naar de circus olifant Jenny.

 • Maak een wandeling in het Jennyplantsoen met > Google street view.

  De circus olifant Jenny
  Het bekende circus Sarrasani kwam in 1937 naar Scheveningen om voorstellingen te geven. En van de topattracties was de ongeveer 80-jarige Indische olifant Jenny. Bij aankomst op het spoorwegstation zakte Jenny in elkaar. Ze werd naar de toenmalige Haagse Dierentuin vervoerd om te worden verzorgd, maar overleed nog diezelfde dag.

  De overleden olifant werd voor 50 gulden aangekocht door het Museum voor Onderwijs in de Hemsterhuisstraat. Men vond dat haar skelet voor kinderen leerzaam zou zijn. Om het skelet schoon te maken werd Jenny eerst uitgebeend in het gemeentelijk slachthuis. Vervolgens werd ze in de vijver van het nieuwe Zuiderpark gelegd om te macereren (rottingsproces) en daarna in een laag schoon zand begraven op de binnenplaats van het museum in de Hemsterhuis- straat. Er werd regelmatig gekeken of de botten al geschikt waren voor montage van het skelet.

  Tijdens de oorlog heeft men er van afgezien om het geraamte op te graven en daarna is het in de vergetelheid geraakt. In het begin van de jaren 80 stuitte men, tijdens een onderzoek naar de geschiedenis van het museum, op het verhaal van Jenny. Helaas waren er geen mensen meer die exact wisten waar ze lag begraven en het heeft tot 19 november 1991 geduurd voor er naar Jenny gezocht kon worden. Het oude museum werd toen afgebroken en men startte een uitgebreid onderzoek, maar er werd geen botje teruggevonden. Dat de beenderen in 50 jaar vergaan zouden zijn is hoogst onwaarschijnlijk.

  Klik op onderstaande miniaturen voor een vergroting.

  De straten van het Zeeheldenkwartier

   

   


 • Kaart
  Zeeheldenkwartier