(1883) - Vernoemd naar Willem Frederik Hendrik, prins der Nederlanden (1820-1879).
Derde zoon van koning Willem II en Anna Paulowna, stadhouder van Luxemburg (1850-1879). Opperbevelhebber van de Nederlandse vloot. Zijn bijnaam was "de Zeevaarder".
Klik op onderstaande miniaturen voor een vergroting.
De Tempel
De Tempel staat op een markante plek aan de Prins Hendrikstraat 39, op de hoek van het Prins Hendrikplein. In 1914 is het pand in Um 1800 stijl gebouwd naar ontwerp van architect F.A. Bodde voor de Haagsche Commissiebank. De gevels zijn bekleed met natuursteen en met bouwsculpturen van J.C. Altorf. Het is een rijksmonument met prachtige marmeren vloeren en lambriseringen, originele plafonds, glas-in-lood ramen, een kluis in de kelder en één van de eerste metalen kozijnen in Den Haag. Na het vertrek van de bank heeft het pand vele jaren dienst gedaan als tehuis voor dementerende dames en daarna als discotheek. Na sluiting van de discotheek in 2005 kreeg Aurelius Monumenten het pand in beheer.
In 2010 is het rijksmonument verbouwd tot nieuwe huisvesting van de afdeling Archeologie van de Gemeente Den Haag. In het pand worden nu de archeologische vondsten uit Den Haag geconserveerd, gerestaureerd en opgeslagen.
Naast kantoorruimtes is er een presentatiezaal waar o.a. lessen worden gegeven voor Haagse basisscholen en lezingen voor publiek. Op de begane grond zit het restauratie-atelier waar ook de opgegraven vondsten worden verwerkt. In de oude bankkluis in de kelder liggen de mooiste vondsten. Op de eerste etage zijn kantoren en een bibliotheek.
Het pand is toegankelijk voor publiek op open dagen en bijzondere gelegenheden die op de website www.denhaag.nl/archeologie worden aangekondigd. Met de nieuwe app 'UAR' voor I-phone en Androidtoestellen kan men in het voorbijlopen 'in de Tempel kijken'.