(1879) - Vernoemd naar de zee-officier Jan Carel Josephus van Speijk (1802-1831).
Commandant op een Nederlandse kanonneerboot. Dreigde in Antwerpen, tijdens een opstand, in vijandelijke handen te vallen. "Dan liever de lucht in", riep hij en stak de lont in het kruit, waardoor hij met schip en al de lucht in vloog.
De Van Speijkstraat is een van de meest karakteristieke straten van het Zeeheldenkwartier. De straat is kort na 1880 gebouwd door kleine aannemers. Ondanks dat zorgden ze zeker in het eerste deel van de straat voor een bebouwing die een mooie eenheid vormt.
Veel herenhuizen werden omgezet in kantoorpanden. Op 16 januari 1918 werd in het pand Van Speijkstraat 14 de ‘Postchèque- en Girodienst’ opgericht. De Dienst voor de Stadsontwikkeling zat op nummer 75. Het hoofdkantoor van Het Groene Kruis was gevestigd op nummer 32. In het Nationaal Schaakgebouw op nummer 1 speelde wereldkampioen schaken Max Euwe wedstrijden.
In de jaren 80 en 90 kregen veel kantoorpanden weer een woonfunctie, een aantal zijn verbouwd tot HAT-eenheid.
Rijksmonument
Van Speijkstraat nummer 26, 28, 30 en 32. De vier herenhuizen in eclectische stijl zijn gebouwd door N. Spijker en G. van Wijk in 1980-1981. foto
Gemeentelijk monument
Van Speijkstraat nummer 1 t/m 31 en 18 t/m 24. Bouwjaar: 1881. Bouwstijl: éclecticisme.
Eclectische bouwstijl, vooral toegepast in de tweede helft van de 19e eeuw, is een stijl waarin elementen van verschillende vroegere architectuurstijlen verenigd worden in een gebouw.
Klik op onderstaande miniaturen voor een vergroting.